Zandstralen uitgelegd

Je zult misschien het meest bekend zijn met het stralen van auto’s of onderdelen van metaal. Zandstralen is een van de manieren om je auto van verf en verontreiniging te ontdoen. Wat het zandstralen precies inhoudt en wat het effect is van zandstralen, leggen wij hieronder uit!

Hoe wordt het gedaan

Bij zandstralen worden er kleine korrels zand tegen een object geschuurd. Bij het stralen van objecten kun je ervoor kiezen om verschillende groottes in korrels te gebruiken. Hoe groter de korrel, hoe grover de onderlaag wordt. Voor het zandstralen heb je allereerst natuurlijk zand of een andere grit nodig waarmee je de bovenste laag verwijderd. Dit zand wordt bij het zandstralen samengevoegd met samengeperste lucht. 

Waarom wordt het gedaan

Zandstralen wordt gedaan om losse of vuile deeltjes te verwijderen van een object. Bij een oldtimer stralen wordt bijvoorbeeld de bovenste laag verf verwijderd en eventuele roestplekken die te vinden zijn. Om de oldtimer weer een mooie look te geven wordt deze daarom allereerst gestraald door een straalbedrijf, waarna de auto weer een nieuw likje verf kan krijgen. 

Recycling

Bij het zandstralen kunnen de korrels die gebruikt worden, nogmaals bij een ander object gebruikt worden. De korrels kunnen namelijk gewonnen worden door deze op te vangen. Echter op het moment dat de korrels te erg vervuild of verkleurd zijn is het niet slim om deze weer te gebruiken. Ook op het moment dat de korrels te vochtig zijn kunnen deze gaan klonteren waardoor je bij een tweede keer eerst de korrels moet laten drogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *