18 oktober 2021
ledlampen

Wat is ledverlichting en waarom is het zo duurzaam?

In dit artikel leggen we uit wat ledverlichting is en om welke redenen het zo duurzaam is. Maar eerst wat zijn leds eigenlijk?

Wat zijn leds

De led-technologie bestaat al lang. Een led is een speciale diode, die licht kan uitstralen. Het woord led komt van light emitting diode. Maar wat is een diode? Dat is een kleine elektronische component die stroom in een richting doorlaat. Ze werken op een lage voedingsspanning. Leds worden vanouds onder meer toegepast als indicatorlampjes. Inmiddels produceren leds veel meer licht en daarom zijn ze interessant geworden voor verlichting. Voor ledlampen worden meerdere leds gebruikt, vaak enige tientallen.

ledlampen

Ledverlichting

Zoals is aangegeven in de vorige paragraaf, worden voor ledlampen meerdere leds gebruikt, om zo een voldoende lichtopbrengst te krijgen. Omdat de leds zo klein zijn, kan ledverlichting vele vormen aannemen. Bijvoorbeeld een lamp met leds, die eruitziet als een traditionele gloeilamp, heeft vele leds die allemaal in een andere richting zijn gericht, om zo het rondschijnende karakter van een gloeilamp te imiteren. Ook zijn er ledstrips te krijgen, die vele toepassingen hebben. Tenslotte vermelden we dat ledverlichting vele kleuren kan hebben.

Duurzaamheid

De twee belangrijkste redenen waarom ledverlichting duurzaam is, zijn:

  • Laag energieverbruik
  • Lange levensduur

We zullen in de twee volgende paragrafen kort op deze kenmerken ingaan.

Laag energieverbruik

Ledverlichting blinkt uit in een zeer laag energieverbruik. Die is veel lager dan die van de traditionele gloeilampen en halogeenlampen. Zelfs is die wat minder dan van tl-verlichting en spaarlampen. Omdat in Nederland nog altijd veel stroom wordt opgewekt met de verbranding van fossiele brandstoffen, betekent een lager stroomverbruik minder verbranding van die brandstoffen en daarmee een verminderde CO2-uitstoot.

Lange levensduur

Ledverlichting heeft een lange levensduur. Voor dezelfde levensduur heb je vele gloeilampen nodig. Ook worden voor ledverlichting geen gassen gebruikt.