18 oktober 2021

Wat is krimpfolie?

Krimpfolie, misschien heb je er al eens van gehoord maar misschien ook niet. Als je er nog nooit van hebt gehoord is de kans overigens wel groot dat je het al eens hebt gezien. In dit artikel lees je meer over krimpfolie, wat het is en hoe het werkt. 

Hoe werkt krimpfolie?

Krimpfolie is een transparante plastic folie. Deze folie wordt met name gebruikt om materiaal te verpakken. Het bijzondere en handige aan krimpfolie is dat deze folie krimpt wanneer het verhit wordt in een oven. Door de verhitting krimpt de folie en hierdoor zit het vervolgens strak om het product. 

Krimpfolie wordt gemaakt van verschillende materialen maar de meest voorkomende is polyolefine. De folie wordt gebruikt om verschillende goederen mee te verpakken, je kunt hierbij denken aan dozen, blikjes of beladen pallets. Je hebt het vast wel eens gezien wanneer je in de supermarkt liep, de sixpacks bier met een strakke folie er omheen. Dat is krimpfolie. 

Tegenwoordig zie je overigens steeds meer bedrijven die klimaatneutraal te werk willen gaan en die zich bewuster worden van de vervuiling en het milieu. Om deze reden zoeken veel bedrijven een alternatief voor plastic en zo ook voor krimpfolie. Je ziet nu veel vaker sixpacks bier die niet meer met plastic verpakt zijn maar met karton of iets anders. 

Knutselen met krimpfolie 

Krimpfolie wordt niet alleen gebruikt bij grote bedrijven die grote ladingen goederen verpakken, het wordt ook thuis gebruikt. Je kunt thuis namelijk erg leuk knutselen met krimpfolie. De meeste krimpfolies hebben een gladde en een ruwe kant, op deze ruwe kant kun je tekenen met verschillende potloden en stiften. 

Er zijn heel veel verschillende soorten krimpfolie die je kunt kopen. Je hebt transparante krimpfolie, matte krimpfolie en krimpfolie in allerlei verschillende kleuren. Je kunt, zoals eerder al benoemd, op de ruwe kant van de folie allerlei leuke creaties tekenen. Nadat je iets moois hebt getekend en eventueel ingekleurd kun je de vormpjes op een bakplaat in de oven leggen. Het plastic trekt in de oven eerst een beetje krom maar uiteindelijk komt het goed. Zoals de naam al zegt is de folie een heel stuk gekrompen wanneer het uit de oven komt. Met de folie kun je erg leuke sleutelhangers maken of hangers voor aan tasjes.