Tips voor een optimale werkplek

De afgelopen maanden werken steeds meer mensen thuis. De één vindt het fantastisch en de ander moet nog een beetje wennen. Hoewel het heerlijk is om lekker thuis te werken, kan het soms ook zorgen voor concentratieproblemen of problemen omtrent en goede werkplek. We beschikken immers niet allemaal over een werkkamer. Om ook thuis een optimale werkplek te creëren geven wij je graag een aantal tips!

Licht

Bij een goede werkplek hoort ook goed licht. Om ons werk goed uit te kunnen voeren hebben we licht nodig, zowel kunstmatig als daglicht. Zorg er daarom ook voor dat je werkplek goed verlicht is. Het kan zijn dat je werkruimte beschikt over een aantal ramen. Doe de gordijnen dan zo ver mogelijk open, zodat je niet in het donker hoeft te zitten. Ook kun je de verlichting in de kamer aanpassen door middel van lampen. Zet een felle lamp op het bureau en doe eventueel de plafondlamp aan.

Bureauopstelling

Ook de bureauopstelling is een belangrijk onderdeel als het aankomt op een goede werkplek. Zorg ervoor dat je spulletjes zodanig zijn opgesteld dat je lichaam een actieve en gezonde houding aanneemt. Dit houdt in dat je dus niet te ver naar voren gebogen zit, maar ook niet achterover geleund. Hiernaast is het handig om je computer te plaatsen op monitorstandaarden, waardoor je je nek niet in vervelende houdingen moet wringen.

Temperatuur

Om optimaal te kunnen werken is het goed om een constante temperatuur te hebben. Je werkplek mag niet te warm of te koud zijn en het is ook niet de bedoeling dat je op de tocht zit. Als je bijvoorbeeld een raam open hebt staan of een airco die lucht blaast, zorg dan dat je zelf niet in deze stroom van lucht zit. Zo kun je snel nekklachten ontwikkelen of verkouden worden. Probeer een temperatuur van 19 tot 21 graden aan te houden.