Tips voor een beter veiligheidsgevoel op de werkvloer

Sommige mensen voelen zich wel eens onveilig op de werkvloer. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met het soort werk dat iemand doet en de mensen waarmee iemand in aanraking komt. Voorbeelden kunnen zijn: politieagent, ambulance personeel, deze mensen komen vaak in aanraking met agressieve mensen. Of als je werkt in een juwelier of een ander bedrijf dat veel waardevolle spullen houdt, dit soort plekken hebben meer risico op een overval. Er zijn meerdere manieren om het gevoel van veiligheid op de werkvloer te vergroten. Wij vertellen je er een paar.

Maak het bespreekbaar

Het spreekt voor zich maar het is belangrijk dat er over dit onderwerp gepraat wordt. Zeker bij beroepen met een verhoogd risico op onveilige situaties. Sommige mensen durven zich niet over hun angsten uit te spreken en kroppen het daardoor op, waardoor de angst alleen maar groter wordt. Door regelmatig met je werknemers en collega’s in gesprek te gaan over hun veiligheidsgevoel creëer je een open omgeving waarin werknemers hun zorgen durven te delen. Dit kan er op den duur voor zorgen dat je werknemers zich veiliger gaan voelen op hun werk.

Veilige omgeving

Naast het veiligheidsgevoel bespreekbaar maken is een veilige omgeving ook een belangrijk onderdeel. Onder een veilige omgeving kan alles verstaan worden van een opgeruimde werkplek tot een duidelijke calamiteitenplan bij noodgevallen. Een duidelijke ontsnappingsroute (bij bijvoorbeeld een brand uitbraak) is voor iedereen prettig en kan een hoop paniek voorkomen. Daarbij helpt het ook als het gebouw netjes is opgeruimd en niet vol ligt met allemaal troep waar over gestruikeld kan worden.

Personenalarm

Daarnaast is een persoonsalarmering een handige methode om je werknemers een veilig gevoel te bieden. Maar wat is personenalarmering? Dit is ontworpen voor mensen die zich dagelijks wijden aan risicovolle beroepen waarbij ze in aanraking komen met agressie of geweld door klanten, ouders, passagiers, cliënten of patiënten. Ook wordt personenalarmering gebruikt bij beroepen waar iemand niet onder direct toezicht is of iemand die alleen werkt en risico loopt op een arbeidsongeval. De installatie van deze knop zal veel veranderen. Met 1 druk op de knop zal de alarmcentrale geïnformeerd worden, waarna een medewerker met de situatie kan meeluisteren en op basis daarvan de hulptroepen kan inschakelen. 

Training

Een andere manier om je veiligheidsgevoel te verhogen is door speciale trainingen te volgen zoals weerbaarheidstrainingen en zelfverdedigingslessen. Mensen die tijdens hun werk dagelijks te maken krijgen met agressieve mensen zullen zich vaak machteloos voelen. Hoe je hiermee om kunt gaan is iets wat je kunt leren en ook op veel plekken aangeboden wordt. De training leert je niet hoe je een desbetreffende situatie kan voorkomen, dit kan in bepaald beroepen nou eenmaal niet. Maar een training leert je wel hoe jij met die intimidatie en agressie om kunt gaan. Hoe oneerlijk het ook klinkt dat jij je moet aanpassen op het agressieve gedrag van een ander, het kan je enorm helpen en je een veiliger gevoel geven op de werkvloer. Daarnaast draagt zo’n training niet alleen bij aan je zelfverdediging skills maar ook aan je zelfvertrouwen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *