Slim communiceren: de walkie talkie

Een walkie talkie. We hebben het dan over een draagbaar zend- en ontvangtoestel. Hiermee kunnen meerdere personen met elkaar communiceren. Bijna iedereen heeft in zijn jeugd wel eens met een walkie talkie gespeeld. Daarnaast kennen we ook het begrip portofoon. Dit is eigenlijk niets meer of minder dan een walkie talkie, maar dan voor professioneel gebruik. In dit artikel worden de walkie talkies uitgelicht.

Geschiedenis

In de Tweede Wereldoorlog maakten het Amerikaanse leger optimaal gebruik van de walkie talkie. Het betreft een zend en ontvangst radio en veel bedrijven probeerden het zo klein en handzaam mogelijk te maken. Het Nederlandse bedrijf Philips heeft de portofoons bedacht. Deze naam introduceerden zij toen ze een kleine en handzame versie van de walkie talkie. Grote merken kwamen met walkie talkies en portofoons. Voorbeelden daarvan zijn Motorola walkie talkie, Samsung walkie talkie en philips walkie talkie.

Communicatie

Walkie talkies zijn te beluisteren op luid niveau, oftewel, als iedereen mee kan luisteren. Maar als je dat liever niet wilt is er natuurlijk altijd de optie om er oortjes in te pluggen. Naast een oortje zit er een zogenaamde spreeksleutel aan vast. Via deze weg kan je andere walkie-talkie houders horen en kan jij, middels de spreeksleutel, meedoen in het gesprek. Let er wel op dat je je walkie talkie op het goede kanaal zet. Doe je dat niet dan zal je ook niks van de gesprekken hoor. Niemand ontvangt jouw  signalen.  

Evenementen

Walkie talkies worden veel gebruikt tijdens evenementen. Zowel voor de communicatie tussen de beveiliging als de communicatie tussen beveiligers en horecapersoneel. Soms draagt de organisatie van een evenement ook nog een walkie talkie om alles in goede banen te leiden. De walkie talkies moeten worden opgeladen dus bij meerdaagse evenementen is het prioriteit om de oplaadaccu mee te nemen. De accu van de walkie talkies gaan hooguit anderhalve dag mee.