Flensafdichting, wat is dat?

De vakmensen onder ons weten waarschijnlijk precies wat flensafdichtingen zijn, maar toen ik dit woord zag moest ik toch echt even gaan Googelen. Flensafdichting is eigenlijk een type verpakking die wordt gebruikt om gaten en/of ruimtes tussen flenzen te vullen. Nu denk je waarschijnlijk, maar dat is een flens dan? Een flens is een platte ring aan het uiteinde van een buis. Dit kan je bijvoorbeeld weer op een andere buis vastmaken. Om ervoor te zorgen dat zo’n verbinding van buizen niet gaat lekken wordt er gebruik gemaakt van flensafdichtingen.

Wat voor soorten flensafdichtingen zijn er?

Om voor elke buis een goede flensafdichting te hebben, zijn er allerlei verschillende soorten flensafdichtingen. Het kan zijn dat een afdichting bij de flenzen zijn ingebouwd, terwijl andere van rubber of ander vergelijkbaar materiaal bestaat. Deze losse afdichtingen worden tijdens de installatie op de flens in de juiste maat en vorm worden gesneden.

Het materiaal van de afdichting hangt af van waar en hoe de flenzen worden geïnstalleerd. De meeste flenzen zijn gemaakt van elastomere stoffen, zoals rubber, polyethyleen en vergelijkbare synthetische materialen. Hiervoor zijn dan ook elasomere flesafdichtingen van toepassing, maar kunnen worden blootgesteld aan corrosie of schade bij blootstelling aan zonlicht of bepaalde soorten chemicaliën.

Er bestaan ook vezelachtige flensafdichtingen. Deze worden gemaakt van glasvezel, koolstofvezel en andere alternatieven. Voeger werd dit soort in het bijzonder van asbest gemaakt. De vezelachtige afdichtingen zijn goed bestand tegen vuur, hitte en corrosie. Bovendien kosten deze afdichten ook meer dan de elastomere modellen.

Goed om te weten is ook dat een flensafdichting zorgvuldig moet worden afgestemd op de verbinding waar deze gebruikt zal worden. Er bestaan flensafdichtingen die het hele oppervlakte van de flens bedekken, maar er zijn ook voorgesneden afdichtingen die eenvoudig binnen de omtrek van de bouten passen.

Bron: Klinger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *