Een fulltime of deeltijd opleiding: wat kies je?

Als je een opleiding wilt gaan doen is het belangrijk dat je kiest wat het beste bij jou past. Allereerst hebben we het dan over de opleiding zelf, dus waar je voor leert. Ook de beroepen die je hier vervolgens mee zou kunnen doen moeten bij jou passen. Je moet hier tenslotte veel tijd aan besteden, het is dus belangrijk dat je het ook echt leuk vindt. Als je weet welke opleiding je gaat doen is het belangrijk te kijken of je die fulltime gaat doen of in deeltijd. Om hier een goede keuze in te maken kan dit je helpen.

Wat houd een fulltime opleiding in

Een fulltime opleiding betekent dat je eigenlijk al je tijd in de opleiding moet steken. Ze gaan er bij een fulltime opleiding vanuit dat je zo’n 40 uur per week bezig zal zijn met je studie. Dit is vaak verdeeld met ongeveer 20 uur aan contactmomenten en ook zo’n 20 uur aan zelfstudie. Je zult dus ook zelf moeten laten zien dat je zelfstandig genoeg bent om dit op een goede manier te doen. Als je niet die verantwoordelijkheid neemt, zul je zien dat er grote kans is dat je je studie niet gaat halen. 

Wat houd een deeltijd opleiding in

Een deeltijdopleiding is heel iets anders als een fulltime opleiding. Bij een deeltijd opleiding gaan ze er vanuit dat je al veel werkt. Daarom hoef je maar zo’n 20 uur per week bezig te zijn met school. Vaak zijn alle contacturen op een dag of juist op 2 avonden. Dit zorgt ervoor dat je dit gemakkelijk kan combineren met je werk. Meestal is het werk wat je doet al wel in dezelfde sector als de studie die je doet. Dit helpt vaak ook mee in het volgen van je opleiding.

De verschillen tussen een fulltime en deeltijd opleiding

De grootste verschillen tussen een fulltime opleiding en een deeltijdopleiding zijn dus de uren die je er per week moet insteken. Voor veel HBO opleidingen is het zo dat je daar 4 jaar mee bezig bent. Dit geldt voor een fulltime opleiding, maar ook voor een deeltijd opleiding.

Andere soort deeltijd opleidingen

Je hebt ook nog korte deeltijd opleidingen. Dit gaat dan vaak over een aantal maanden. Deze opleidingen zijn er om je beter te verdiepen in het werk wat je al doet. Je kunt deze opleidingen dan ook alleen volgen als je al een vooropleiding hebt of voldoende werkervaring. Zo heb je bijvoorbeeld een praktijkdiploma loonadministratie al in 6 maanden. Zulk soort opleidingen kun je ook doen om puur de basis te leren en er een beetje mee uit de voeten te kunnen. Zo zou je een opleiding kunnen doen voor bedrijfsadministratie. In 3 maanden weet je er dan al een stuk meer van. Dit kan ideaal zijn als je een eigen bedrijf bent gestart en daar nu de administratie voor moet doen. In een hele korte tijd weet je dan al veel beter hoe je dat zou moeten doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *