Drones de toekomst van landmeter technologie?

Van de oude wereldwonderen tot de moderne gebouwen die we tegenwoordig bewonen, landmeetkundige technologie helpt ons al duizenden jaren met meten. We zijn een heel eind verwijderd van de touwtrekkers van het oude Egypte, maar de technologie voor landmeetkunde evolueert nog steeds. Zoals elke branche zal de toekomst van landmeetkunde de komende jaren veranderen. Tussen een toename van het dronegebruik, verbeteringen in mobiele 3D-mapping en veranderingen in gegevensbeheer, hebben landmeters, zoals Boon Landmeten, vele ontwikkelingen in het verschiet. De trends hebben gevolgen voor de industrie die de gegevensverzameling kunnen verbeteren, de benaderingen voor gegevensopslag kunnen veranderen en meer toegankelijke en flexibele informatieverzameling kunnen bieden.

Vandaag zullen we bespreken hoe de toekomst van landmeetkundige technologie eruitziet en hoe een aantal van de belangrijkste landmeetkundige trends zich ontwikkelen.

HET GEBRUIK VAN UAVS

Onbemande luchtvaartuigen (Unmanned aerial vehicles) zijn steeds toegankelijker en betaalbaarder geworden, waardoor ze een geweldige aanvulling zijn op het arsenaal van een landmeter. Voordat ze wijdverbreid beschikbaar waren, werden ze vaak beschouwd als kostendekkend voor veel toepassingen en waren ze gereserveerd voor militair gebruik. Nu bieden ze verschillende voordelen ten opzichte van zowel landmeetkundige teams als bemande vliegtuigen. Drones kunnen:

  • Grote oppervlakten overzien in korte tijd
  • Moeilijk terrein oversteken
  • Gedetailleerde afbeeldingen van moeilijk bereikbare landschappen maken
  • land onderzoeken, fotogrammetrie, 3D-kaarten, topografisch onderzoek en meer

Traditionele methoden konden deze taken vaak niet voltooien, hetzij vanwege complex terrein of vanwege de enorme hoeveelheid tijd die nodig zou zijn met benaderingen vanaf het land. Landmeters kunnen hun luchtgegevens nu snel en nauwkeurig verkrijgen met moderne drones. UAV’s maken het werk ook veiliger, zodat menselijke operators niet hoeven over te vliegen of gevaarlijke omgevingen te betreden om metingen uit te voeren. Drones worden standaard, minder een “bonus” en meer een noodzakelijk onderdeel van landmeet bedrijven. Het gebruik ervan kan binnenkort een industriestandaard worden.

Bron: boon-landmeten.nl